Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Το οχυρό του Ρούπελ ανακαλεί στιγμές δόξας και ηρωισμού της Ελληνικής ιστορίας.

Το οχυρό του Ρούπελ ανακαλεί στιγμές δόξας και ηρωισμού της Ελληνικής ιστορίας. Υπήρξε ένα από τα τελευταία οχυρά που κράτησαν, όταν οι Γερμανοί προήλαυναν ήδη για τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται σε υψόμετρο 322 μέτρα.

Το οχυρό διέθετε υπόγειους χώρους 17 μ κάτω από τη γη, συνολικής έκτασης 6100 μ με υπόγειες στοές περίπου 4 χλμ.

Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα οχυρά της “γραμμής Μεταξά”, εκτεινόμενο σε μέτωπο 2.500μ. Περιελάμβανε 123 ενεργητικά σκέπαστρα, το ανάπτυγμα των υπόγειων χώρων ήταν 1.849 τ.μ., ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ.

Η συνολική έκταση ήταν 6.100 μ. και το σύνολο της φρουράς ήταν 1.397 άνδρες. Το κόστος κατασκευής του ήταν 111.540.000 δρχ.

Από γερμανικής πλευράς, στη στενωπό του Ρούπελ ενήργησε το ανεξάρτητο 125ο Σύνταγμα Πεζικού. Το σχέδιο επίθεσης προέβλεπε προσβολή από τρεις πλευρές.

H γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου 1941, με βολές πυροβολικού και μαζικές επιθέσεις αεροσκαφών κάθετης εφόρμησης Ju-87. Ταυτόχρονα εκδηλώθηκε γερμανική κίνηση με φουσκωτές βάρκες στον ποταμό, με σκοπό να διευκολυνθεί η επίθεση του Ι/125 τάγματος κατά μήκος του δρόμου.

Το Ι/125 γερμανικό τάγμα κινήθηκε ως την περιοχή του Προμαχώνα, όπου καθηλώθηκε από τα μαζικά ελληνικά πυρά, και ιδίως από τα εύστοχα πυρά του ελληνικού πυροβολικού. Η επίθεση του ΙΙΙ/125 τάγματος στο αριστερό του οχυρού απέτυχε επίσης.

Σε όλη τη διάρκεια της 6ης Απριλίου, τα συγκεντρωτικά πυρά του Ρούπελ, αλλά και τα πλευρικά πυρά των οχυρών Παλιουριώνες και Καρατάς προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στα τάγματα αυτά, αλλά και στα βαρέα όπλα του γερμανικού 125ου συντάγματος. Μόνον το ΙΙ/125 τάγμα μπόρεσε να εισχωρήσει ανάμεσα στο Ρούπελ και το Καρατάς και να βρεθεί το βράδυ στα νώτα του Ρούπελ, έχοντας όμως χάσει πάνω από τους μισούς άνδρες του.

Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Διαβάστε το ιστορικό της επίθεσης

 

Απόσταση από το Ξενοδοχείο Αγνάντιο : 19 χλμ

 

Πως θα πάτε