Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Χριστούγεννα στην Ευρώπη

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη; Δείτε εδώ τα πιο μοναδικά πολιτιστικά έθιμα των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι εξοικειωμένοι με τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον Άγιο Βασίλη. Συνήθως, είναι οικογενειακές διακοπές. Όλοι μαζεύονται για ένα οικογενειακό δείπνο με νόστιμο φαγητό, λίγο κόκκινο κρασί και πολλά δώρα.

Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας παχουλός και παχουλός, χαρούμενος γέρος γενειοφόρος που κάνει τον γύρο του κόσμου με ένα έλκηθρο και τους ιπτάμενους τάρανδους του. Η σημερινή έκδοση του Άγιου Βασίλη έγινε δημοφιλής χάρη στην Coca-Cola.

Ακόμα, στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν διαφορετικά έθιμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων που προέρχονται είτε από τον Χριστιανισμό είτε από τον δικό τους πολιτισμό και τρόπο ζωής.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

Ελλάδα

Από χιλιάδες χρόνια πριν, οι Έλληνες είναι γνωστοί ως δεξιοτέχνες της ιστιοπλοΐας. Έτσι, στην Ελλάδα δεν θα δείτε μόνο χριστουγεννιάτικα δέντρα, θα δείτε και στολισμένα καραβάκια. Οι Ελληνίδες σύζυγοι και τα παιδιά θα στόλιζαν ξύλινα πλοία σε όλη την ιστορία για να υποδεχτούν τους συζύγους και τους γιους τους πίσω από τη θάλασσα, ασφαλείς από κακό.

Η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Επιπλέον, παραδοσιακά οι περισσότεροι Έλληνες θα περιμένουν την ημέρα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου για να ανταλλάξουν δώρα.

Ισπανία

Οι τρεις Βασιλιάδες ή οι τρεις Μάγοι φέρνουν δώρα στα καλά παιδιά τα Χριστούγεννα. Δεν έρχονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε διάφορες πόλεις πραγματοποιούν τεράστιες παρελάσεις των τριών Μάγοι τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου, όπου οι Μάγοι παρελαύνουν στις πόλεις με άρματα και πετούν γλυκά για τα παιδιά.

Το Portal de Beléns, που σημαίνει «στάβλος της Βηθλεέμ», είναι η απίστευτη σκηνή της φάτνης που βρίσκεται σε όλη την Ισπανία την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι περισσότερα από μερικά αγάλματα σε έναν στάβλο. Πρόκειται για τεράστιες και περίτεχνες σκηνές γέννησης, με σπίτια, αγορές, αγροκτήματα, ποτάμια και κάθε είδους χαρακτήρες.

Αυστρία

Αν και θα βρείτε επίσης μια ιερή και χαρούμενη ατμόσφαιρα στην Αυστρία, υπάρχει επίσης μια πολύ πιο απαίσια χριστουγεννιάτικη παράδοση που προέρχεται από εδώ. Το Krampus είναι ένα τρομακτικό πλάσμα που έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της Έλευσης στην Αυστρία για αιώνες.

Ο μισός τράγος, μισός δαίμονας θηρίο είναι ο ορισμός ενός αντι-Άγιο Βασίλη, και η λαογραφία λέει ότι μαστιγώνει άτακτα παιδιά με το δέμα του από ραβδιά σημύδας και τα σέρνει κάτω στη φωλιά του στην κόλαση. Η νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου είναι γνωστή ως Krampusnacht ή Krampus Night.

Οι ενήλικες ντύνονται για να τρομάξουν τα παιδιά και συχνά γίνονται παρελάσεις στους δρόμους, μερικές φορές ακόμη και τρέξιμο Krampuslauf ή Krampus, όπου εκατοντάδες Krampuses γεμίζουν τους δρόμους.

Ιταλία

Ένας χριστουγεννιάτικος θρύλος στην Ιταλία που χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους είναι η La Befana, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μοιάζει με μάγισσα που προσκλήθηκε από τους τρεις Μάγους να τους συνοδεύσει στην επίσκεψη στον Μωρό Ιησού. Η ιστορία λέει ότι η La Befana αρνήθηκε στην αρχή καθώς είχε πάρα πολλές δουλειές του σπιτιού να κάνει. Αργότερα άλλαξε γνώμη και τα αναζήτησε με τη σκούπα της και ένα καλάθι με σπιτικά προϊόντα για τη Παναγία, η οποία σκέφτηκε ότι θα προτιμούσε ένα καθαρό πάτωμα και λίγο φαγητό από άλλα δώρα.

Όμως δεν μπόρεσε να τα βρει. Έτρεξε μάλιστα τόσο γρήγορα για να τους προλάβει που την ανέβασαν στον ουρανό με τη σκούπα της. Κάθε χρόνο, λοιπόν, τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου, η La Befana επισκέπτεται όλα τα σπίτια της Ιταλίας αναζητώντας τους τρεις Μάγους και τον Μωρό Ιησού, κουβαλώντας γλυκά που αφήνει για τα καλά παιδιά και κάρβουνο που δίνεται στους άτακτους.

Σήμερα, τα παιδιά βγάζουν κάλτσες για τη La Befana με δώρα, καθώς και ένα ποτήρι κρασί και ένα πιάτο λουκάνικο και μπρόκολο για εκείνη.