Φορέστε τις μάσκες σας, το Καρναβάλι έρχεται

το Καρναβάλι είναι σχεδόν εδώ

Φορέστε τις μάσκες σας, το Καρναβάλι έρχεται

Το Καρναβάλι γιορτάζεται λίγο διαφορετικά σε κάθε τμήμα της χώρας. Δείτε πώς οι άνθρωποι στις Σέρρες απολαμβάνουν το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη.

Το Καρναβάλι είναι σχεδόν εδώ

Καθώς ο χειμώνας ξεθωριάζει και η άνοιξη είναι κοντά, κάτι συναρπαστικό συμβαίνει στην Ελλάδα. Η καθημερινή ζωή τίθεται σε αναμονή και οι άνθρωποι φορούν κοστούμια και μάσκες για να γιορτάσουν την αρχή της άνοιξης. Είναι το Καρναβάλι ( Απόκριες ). Το καρναβάλι γιορτάζεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Το καρναβάλι προέρχεται από τη λέξη carnevale, η οποία ανάγεται στο υστερολατινικό carnem (το κρέας) levare (σηκώνω, αφαιρώ), από εκεί έχουμε από τον 13ο αιώνα και μετά το παλαιό πιζάνικο carnelevare, το παλαιό βενετσάνικο carlevar, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι έγινε αφομοίωση και φτάσαμε σε έναν τύπο carnelevale και μετά carnevale. Από τα ιταλικά, η λέξη διεθνοποιήθηκε και πέρασε σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά.

Δηλαδή, το καρναβάλι, που μας βάζει στην Σαρακοστή, είναι ο αποχαιρετισμός στο κρέας, στην κατανάλωση κρέατος. Ανάλογη άλλωστε είναι και η ελληνική ονομασία: από-κρεω.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δρόμοι γεμίζουν με ανθρώπους. Σε ολόκληρη τη χώρα γιορτάζεται με παρελάσεις και εκδηλώσεις και οι Σέρρες στη Βόρεια Ελλάδα φημίζεται για τα καρναβαλικά έθιμα.

 

Οι εκδηλώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Nάουσα. Επιβιώνει το έθιμο της «Mπούλας» και του «Γενίτσαρου». Με διονυσιακή καταγωγή, το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας. Την Κυριακή της Αποκριάς υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά, οι «γενίτσαροι» περιφέρονται στους δρόμους της πόλης.

Ιωάννινα. Ανάβουν οι «Τζαμάλες», δηλαδή μεγάλες φωτιές, και γύρω τους οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με το περίφημο γαϊτανάκι.

Διδυμότειχο. Αναβιώνει το έθιμο του «Μπέη».

Καστοριά. Την τελευταία Κυριακή, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές που ονομάζονται «μπουμπούνες».

Ξάνθη. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στην Ξάνθη, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, αναβιώνει το «κάψιμο του Τζάρου».

Κοζάνη. Ο Φανός, ο συμβολικός «βωμός» της αποκριάτικης εορταστικής φωτιάς, ανάβει εδώ και πολλούς αιώνες στην Κοζάνη.

 

Οι Μπαμπόγεροι στην περιοχή του Σιδηροκάστρου

Αν θέλετε να γνωρίσετε παραδοσιακό Καρναβάλι, μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή του Σιδηροκάστρου στις Σέρρες. Μόλις εγκατασταθείτε στο Agnantio Hotel – Spa, μπορείτε να συμμετάσχετε στις τοπικές εκδηλώσεις. Αυτή η παράδοση χρονολογείται από αιώνες.

Οι άνθρωποι φορούν μαύρα και καφέ κοστούμια από δέρμα προβάτου, κρεμούν καμπάνες γύρω από τη μέση τους και χορεύουν για να τρομάξουν το σκοτάδι και να φέρουν ευημερία στο χωριό. Ο δυνατός ήχος των κουδουνιών και της τρομακτικής φορεσιάς διαταράσσει τα κακά πνεύματα και τους οδηγεί μακριά.

 

Οι καρναβαλικές παραδόσεις σε άλλα χωριά των Σερρών

Οι εκδηλώσεις στις Σέρρες ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Το έθιμο του Ντερβένα στη Πρώτη, οι Καλόγεροι της Αγίας Ελένης έως τους Φανούς του Χουμνικού και τα Κετσέκια στο Ποτισμένο. Οι παραδοσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι πολύχρωμες και χαρούμενες. Τα κοστούμια είναι όμορφα, οι φάρσες είναι ξεκαρδιστικές και οι εκδηλώσεις είναι εξαιρετικές τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ίσως φέτος να συμμετάσχετε και εσείς!