Σέρρες, Γεύσεις με Άρωμα από Παλιά

Σέρρες, Γεύσεις με Άρωμα από Παλιά

Σέρρες, Γεύσεις με Άρωμα από Παλιά

Ένα γρήγορο ταξίδι στα τοπικά προϊόντα και στις νοστιμότερες γεύσεις που έχει να παρουσιάσει ο νομός Σερρών.

Σέρρες, Γεύσεις με Άρωμα από Παλιά

Κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει να παρουσιάσει τα μοναδικά παραδοσιακά του προϊόντα και οι Σέρρες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η τοπική κουζίνα έχει αφομοιώσει δημιουργικά στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς, έχει κρατήσει τις πιο νόστιμες συνταγές από την Μικρά Ασία και μπορεί να καλύψει κάθε γαστρονομική ανάγκη.

Το βέβαιο είναι πως ο επισκέπτης στον νομό Σερρών μπορεί να βρεί πάμπολλα εστιατόρια και ταβέρνες και θα απολαύσει γεύσεις που δεν απέχουν καθόλου από εκείνες του σπιτικού φαγητού.

Ακανές, ένα λουκούμι που δεν είναι…λουκούμι!

Ο ακανές είναι το σήμα κατατεθέν των Σερρών, καθώς δεν θα το συναντήσετε πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Η εξωτερική του εμφάνιση ξεγελάει γιατί θυμίζει λουκούμι, αλλά στην γεύση είναι αρκετά διαφορετικό.

Το υπέροχο άρωμά του οφείλεται στα πιο γνήσια και απλά υλικά, αφού παρασκευάζεται με ντόπιο φρέσκο βούτυρο και συνήθως είναι παραγεμισμένο με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Ο ακανές φτιάχνεται ακόμη και σήμερα με την παραδοσιακή συνταγή και θα τον βρείτε σε πάρα πολλά σημεία στις Σέρρες.

Βουβαλίσιο κρέας, ψάρια και πίτες

Η εκτροφή του νεροβούβαλου έχει αναβιώσει στις Σέρρες τα τελευταία χρόνια και είναι δεκάδες τα παράγωγα προϊόντα που θα βρείτε σε ολόκληρο τον νομό.

Πεντανόστιμο βουβαλίσιο κρέας, λουκάνικα, βουβαλίσιο γάλα και παγωτό θα γευτείτε στις περισσότερες ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.

Εκείνοι που προτιμούν κάτι διαφορετικό επιβάλλεται να δοκιμάσουν την πέστροφα στα κάρβουνα, το χοιρινό κότσι, τα ρεβίθια με μελιτζάνες, το γριβάδι πλακί, (ο γνωστός κυπρίνος) και βέβαια το περέκι, την γνωστή ποντιακή πίτα. Και βέβαια μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την περίφημη Σερραϊκή μπουγάτσα που πολλοί θεωρούν πως είναι η νοστιμότερη μπουγάτσα σε όλη την Ελλάδα.

Εάν μένετε στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο στο Σιδηρόκαστρο, μην ανησυχείτε γιατί όλα αυτά τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε στην πόλη, αλλά και σε όποιο άλλο σημείο του νομού έχετε προγραμματίσει τις εξορμήσεις σας.

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι πως πολλά από τα τοπικά προϊόντα πωλούνται σε όμορφες παραδοσιακές συσκευασίες για να μπορέσετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας μοναδικές γεύσεις και αρώματα μιάς άλλης εποχής.

 

Photo Credits : Discover Greece