Πλάβα, το θρυλικό πλεούμενο της Μακεδονίας

Πλάβα, το θρυλικό πλεούμενο της Μακεδονίας

Πλάβα, το θρυλικό πλεούμενο της Μακεδονίας

Μία σύντομη αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία τής πλάβας και της μεγάλης σημασίας της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν δίπλα σε λίμνες και ποτάμια.

Πλάβα, το θρυλικό πλεούμενο τής Μακεδονίας

Από την λίμνη Κερκίνη έως και το Δέλτα Αξιού, η πλάβα, (από την βουλγάρικη λέξη plavati που σημαίνει πλέω), αποτέλεσε για αιώνες βασικό μέσο μεταφοράς και επιβίωσης των ανθρώπων που έμεναν κοντά σε λίμνες και ποτάμια.

Η πλάβα κατάγεται από τα αρχαία μονόξυλα και είναι η πιο απλή μορφή πλεούμενου που υπάρχει, καθώς για την κατασκευή της χρειάζεται μόνο ένας κορμός δέντρου και δυό-τρία απλά ξυλουργικά εργαλεία.

Η πλάβα μέσα στην Ιστορία

Από τα παλιά τα χρόνια που η θάλασσα κάλυπτε μεγάλο μέρος της σημερινής στεριάς στην Μακεδονία, η πλάβα ήταν ο πολύτιμος βοηθός κάθε νοικοκυριού στην περιοχή.

Με την πλάβα ψάρευαν, με την πλάβα μετέφεραν τρόφιμα και άλλα αγαθά στα χωριά, με την πλάβα έκαναν τις ρομαντικές βαρκάδες τους και με την πλάβα τα τελευταία χρόνια μετέφεραν τους παρατηρητές πουλιών και τουρίστες στην λίμνη Κερκίνη.

Όπως είναι φυσικό με το πέρασμα των χρόνων η αρχική μορφή του πλεούμενου εξελίχθηκε, αλλά η βασική του φιλοσοφία δεν άλλαξε, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα απλό και χρήσιμο μέσο μεταφοράς σε λίμνες και ποτάμια.

Η πλάβα της παράδοσης και τού πολιτισμού

Η ισχυρή παρουσία που είχε η πλάβα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αποτυπώθηκε έντονα σε βιβλία, λαογραφία και ζωγραφική. Η πλάβα αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, στα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα και σε πολλά ακόμη βιβλία,  ενώ λαϊκοί ζωγράφοι όπως ο Σωτήρης Ζήσης, έχουν απεικονίσει πολύ όμορφα την πλάβα στους πίνακές τους.

Η πλάβα σήμερα

Τώρα που ξέρετε την μεγάλη παράδοση και ιστορία της πλάβας, μπορείτε να την γνωρίσετε και από κοντά.

Εάν μείνετε σε ένα από τα πολύ καλά ξενοδοχεία της περιοχής των Σερρών, όπως το Ξενοδοχείο Αγνάντιο ξεκινήστε την εκδρομή σας για την λίμνη Κερκίνη και σίγουρα σε κάποια ρηχά νερά θα εντοπίσετε κάποια πλάβα, ενώ οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν να σας πούν πολλές ιστορίες με πρωταγωνιστή το θρυλικό αυτό πλεούμενο της Μακεδονίας.