Οδοιπορικό στο Hρωικό Ρούπελ

Οδοιπορικό στο Hρωικό Ρούπελ

Οδοιπορικό στο Hρωικό Ρούπελ

Ένας χρήσιμος οδηγός για τον επισκέπτη του ηρωικού οχυρού Ρούπελ. Μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του, πληροφορίες πρόσβασης και ωράρια λειτουργίας.

Οδοιπορικό στο Hρωικό Ρούπελ

Υπάρχουν δύο τοποθεσίες για τις οποίες ο νομός Σερρών είναι γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα – η μία τοποθεσία είναι η λίμνη Κερκίνη που προσελκύει χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο. Και η άλλη  είναι το Ρούπελ, το ηρωικό οχυρό που άντεξε πέντε ημέρες, (από τις 6 έως και τις 10 Απριλίου 1941), τις επιθέσεις των Γερμανών και θα άντεχε πολύ περισσότερο εάν δεν δινόταν η διαταγή για την παράδοσή του.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι τυχεροί, καθώς το οχυρό Ρούπελ απέχει 115 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ η απόσταση από το Ξενοδοχείο Αγνάντιο είναι μόλις 19 χιλιόμετρα. Εάν πάλι δεν θέλετε να οδηγήσετε, τότε έχετε την επιλογή των ομαδικών εκδρομών που οργανώνονται πολύ τακτικά και συνήθως περιλαμβάνουν, εκτός από το Ρούπελ, επίσκεψη στην λίμνη Κερκίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Τι θα δείτε σήμερα στο οχυρό Ρούπελ

Φεύγοντας από το Ξενοδοχείο Αγνάντιο χρειάζεστε λίγα λεπτά για να φτάσετε στο Ρούπελ, σε ελάχιστη απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ηρεμία του τοπίου, τα βουνά Μπέλες και Άγκιστρο που το περιτριγυρίζουν, και το λιτό παρατηρητήριο που φαίνεται από μακριά, προδιαθέτουν για μία αναδρομή στην ιστορία και βοηθούν τον επισκέπτη να νιώσει αβίαστα την ατμόσφαιρα τής εποχής εκείνης.

Μπορείτε να δείτε το μικρό μουσείο και να αγοράσετε βιβλία για την μάχη του Ρούπελ, να ξεκουραστείτε στο περίπτερο των επισκεπτών και να δείτε το ηρώο με τα ονόματα των πεσόντων. Εκείνο όμως που θα σας μεταφέρει στον χρόνο και οπωσδήποτε θα σας κάνει να συγκινηθείτε, είναι η επίσκεψη στην στοά του οχυρού με τις αναπαραστάσεις εικόνων από την πενθήμερη μάχη.

Το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα εκεί θα σας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και θα σας ξεναγήσει στον χώρο.

Χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη

Για να φτάσετε στο Ρούπελ με το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να ακολουθήσετε την εθνική οδό Σερρών – Προμαχώνα. Ένα περίπου χιλιόμετρο πριν φτάσετε στα σύνορα με την Βουλγαρία θα δείτε την διασταύρωση που οδηγεί στον χώρο του Ρούπελ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι επισκέψεις ξεκινούν στις 9 το πρωί και τελειώνουν στην 1 το μεσημέρι, ενώ με το ίδιο ωράριο λειτουργεί το κυλικείο και το πωλητήριο αναμνηστικών. Για εκείνους επίσης που θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους υπάρχει οργανωμένος χώρος στάθμευσης.

Τον Μάιο πραγματοποείται η Αναβίωση του Οχυρού Ρούπελ με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις.