Η Δυναμική Επιστροφή του Ελληνικού Νεροβούβαλου

Δυναμική Επιστροφή του Ελληνικού Νεροβούβαλου

Η Δυναμική Επιστροφή του Ελληνικού Νεροβούβαλου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους νεροβούβαλους που επιστρέφουν δυναμικά στην κτηνοτροφία και διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην τακτική διατροφή μας.

Η Δυναμική Επιστροφή του Ελληνικού Νεροβούβαλου

Η καταγωγή του νεροβούβαλου είναι από την Ινδία, αλλά την εμφάνισή του σε Ελληνικά χώματα την χρωστάμε στον…Ξέρξη που τους άφησε ελεύθερους πριν από 2.500 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Στο πέρασμα των δεκάδων αιώνων, οι περίπου 75.000 νεροβούβαλοι προσαρμόστηκαν στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, έγιναν πολύτιμοι βοηθοί στις αγροτικές εργασίες και έσωσαν πολλές γενιές Ελλήνων από την πείνα με το γάλα τους και το, πλούσιο σε θρεπτική αξία, κρέας τους.

Όλα αυτά έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνισή τους, καθώς τα τρακτέρ και οι ολλανδικές αγελάδες περιόρισαν τρομακτικά τον πληθυσμό τους – μόνο 600 νεροβούβαλοι σε όλη την χώρα.

Ευτυχώς ένα κοινοτικό πρόγραμμα για την διατήρηση σπάνιων φυλών ζώων βοήθησε δραστικά και σήμερα υπάρχουν περίπου 3.200 νεροβούβαλοι  στην Ελλάδα, από τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα εκτρέφεται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης.

Οι νεροβούβαλοι Κερκίνης και η διατροφική τους αξία

Σήμερα τα τυποποιημένα προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι Έλληνες φαίνεται πως ανακαλύπτουν ξανά την υψηλή διατροφική τους αξία.

Το γάλα του νεροβούβαλου Κερκίνης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και το κρέας του είναι εύγευστο, με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και λίπους.

Δέκα περίπου μονάδες υπάρχουν κοντά στην Κερκίνη που τροφοδοτούν όλη την Ελλάδα με καβουρμά (κρέας που συντηρείται σε λίπος), μπιφτέκια, λουκάνικα και γάλα – η ποιότητά τους θεωρείται αντικειμενικά ανώτερη από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το υψηλό επίπεδο παραγωγής και το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών δείχνουν πως ο νεροβούβαλος έχει επιστρέψει δυναμικά στην ελληνική κτηνοτροφία και στο διαιτολόγιό μας.

Ταξιδεύοντας στην Λίμνη Κερκίνη

Είναι πλέον γνωστό ότι γύρω από την λίμνη Κερκίνη έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό τουριστικό δίκτυο, ενώ η εκτροφή του νεροβούβαλου έχει ενισχύσει σημαντικά τον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής.

Μόλις 25 χλμ από την λίμνη, το Ξενοδοχείο Αγνάντιο μπορεί να γίνει το ορμητήριό σας. Στις εξορμήσεις σας είναι βέβαιο πως θα συναντήσετε κάποιο από τα κοπάδια της περιοχής την ώρα που διασχίζει τα χωράφια για να φτάσει στην λίμνη Κερκίνη και να βουτήξει στα δροσερά νερά της.