Εκδηλώσεις της περιοχής

Εκδηλώσεις όλο τον χρόνο κοντά στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο

Εκδηλώσεις της περιοχής

Ένας πλήρης οδηγός για όλο τον χρόνο από το Ξενοδοχείο Αγνάντιο, για τις πιο σημαντικές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στον νομό Σερρών.

Εκδηλώσεις όλο τον χρόνο κοντά στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο

Στο ξενοδοχείο μας, Ξενοδοχείο Αγνάντιο, μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη διαμονή και εξαιρετικές υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, αλλά ταυτόχρονα έχετε σε όλη την διάρκεια του χρόνου μία πληθώρα επιλογών, ανάμεσα σε αρκετές και ποικίλες εκδηλώσεις σε πολλά σημεία του νομού Σερρών.

Επιλέξαμε τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που διεξάγονται κοντά στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο και τις κατατάξαμε ανά μήνα, έτσι ώστε να μπορέσετε να προγραμματίσετε την διαμονή σας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά σας και τον χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας.

Οι συνεργάτες μας στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου είναι πάντοτε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες για την κάθε εκδήλωση που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Ιανουάριος, το ξεκίνημα τής νέας χρονιάς

Δυο σημαντικές γιορτές μέσα στον μήνα, αποτελούν την αφορμή για πανηγυρισμό πολλών εκκλησιών στον νομό Σερρών. Έτσι στις 16 και 17 πανηγυρίζουν οι Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου στις Σέρρες, Στρυμονικό, Βαμβακιά και Ζερβοχώρι, ενώ αμέσως μετά στις 17 και 18 Ιανουαρίου σειρά έχουν οι Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου στο Καστανοχώρι, Νιγρίτα, Χρυσό, Πεντάπολη και Δαφνούδιο.

Φεβρουάριος – Μάρτιος, Καρναβάλι

Τις μέρες των αποκριών γίνονται πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές των Σερρών καθώς η κορύφωση στην παρέλαση καρναβαλιού στο Σιδηρόκαστρο.

Απρίλιος, η γιορτή τής φύσης

Τον Απρίλιο ο Άγιος Γεώργιος έχει την τιμητική του και μία πληθώρα εκκλησιών πανηγυρίζει και διοργανώνει διήμερες και τριήμερες εκδηλώσεις. Να θυμάστε μόνο ότι πρόκειται για κινητή γιορτή και οι ημερομηνίες εορτασμού κάθε χρόνο είναι διαφορετικές. Τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για την μεγάλη αυτή γιορτή θα τις βρείτε στις Σέρρες, Νιγρίτα, Σιτοχώρι, Ανθή, Νέα Ζίχνη και Ποντισμένο.

Μάιος, η γιορτή των λουλουδιών και τής Ιστορίας

Τα αναστενάρια είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έφτασε αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Στην αρχαιότητα σχετιζόταν με την λατρεία του Διονύσου, ενώ σήμερα συνδέεται με την γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου. Στην διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων στα χωριά Αγία Ελένη και Κερκίνη, (21 έως 24 Μαΐου), υπάρχει χορός και άφθονο φαγητό και πιοτό, ενώ την τελευταία ημέρα διεξάγεται το πασίγνωστο έθιμο τής πυροβασίας, όπου αρκετοί πιστοί περπατούν και χορεύουν επάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα.

Από τον Μάιο δεν θα μπορούσε να λείπει γιορτή αφιερωμένη στα λουλούδια. Έτσι, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, στο δημοτικό διαμέρισμα τής Μονόβρυσης, (περίπου 8 χιλιόμετρα από τις Σέρρες), διοργανώνεται κάθε χρόνο ανθοκομική έκθεση. Στις τέσσερις με πέντε ημέρες που διαρκεί, εκτός από τις υπέροχες συνθέσεις λουλουδιών, μπορείτε να παρακολουθήσετε διαλέξεις για αγρότες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά και την βράβευση των τοπικών παραγωγών.

Η Πανελλήνια Μαθητιάδα είναι ένας νέος θεσμός που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στο τέλος τής σχολικής χρονιάς στην Πρώτη του νομού Σερρών. Οι εκδηλώσεις είναι πανελλήνιας εμβέλειας και αποτελούν μια προσομοίωση των Ολυμπιακών αγώνων σε μαθητικό επίπεδο.

Αυτονόητο είναι ότι την Πρωτομαγιά εορταστικές εκδηλώσεις διεξάγονται σε όλα τα χωριά και τις πόλεις του νομού Σερρών.

Εκείνο όμως που πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσετε όταν επισκεφθείτε τον νομό Σερρών, είναι η επίσκεψη στα οχυρά Ρούπελ και η παρακολούθηση τής αναβίωσης των μαχών -μία αναπαράσταση που διεξάγεται συνήθως μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Το οχυρό Ρούπελ είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά ιστορικά σημεία τής Ελλάδας και όπως πολύ όμορφα γράφουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του οχυρού στην ιστοσελίδα τους, «το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης Στενωπού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων .

Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών. Ελάτε στο Ρούπελ και αφουγκραστείτε νοερά τους χτύπους της καρδιάς των υπερασπιστών του, περπατώντας στις “μπαρουτιασμένες” πλαγιές και στις υπόγειες δαιδαλώδεις στοές του».

Ιούνιος, η αρχή τού καλοκαιριού

Πολλές και διαφορετικές είναι και οι εκδηλώσεις μέσα στον μήνα Ιούνιο.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κορυφαία για την Χριστιανοσύνη και η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στις Σέρρες την γιορτάζει με τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις 27 Ιουνίου του 1913 και μετά από 529 χρόνια τουρκικής και ένα χρόνο βουλγαρικής κατοχής, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το νέο Πετρίτσι και την γύρω περιοχή, κερδίζοντας την μάχη τής Βέτρινας  εκδιώχνοντας τους Βουλγάρους από το ομώνυμο ύψωμα. Κάθε χρόνο στο νέο Πετρίτσι από τις 25 έως και τις 27 Ιουνίου πραγματοποιούνται τα «Ἑλευθέρια», διάφορες εκδηλώσεις δηλαδή για να τιμηθεί αυτό το μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα των Ελλήνων στρατιωτών.

Ο Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου της Βυρώνειας  χτίστηκε το 1954, ενώ από το 2002 έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές και η αγιογράφησή του. Με αφορμή την γιορτή των Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου, κάθε χρόνο διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ανοιχτό θέατρο που ξεκινούν την παραμονή τής γιορτής στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την 1η Ιουλίου.

Ιούλιος και Αύγουστος, η καρδιά του καλοκαιριού

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες με τις περισσότερες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του νομού Σερρών.

Το χωριό Μανδράκι είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά της λίμνης Κερκίνης και στους κεντρικούς πρόποδες της οροσειράς του Μπέλες, σε υψόμετρο 50 μέτρων. Τον Ιούλιο κάθε χρόνου ο σύλλογος Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης διοργανώνει τα «Μανδρακιώτικα», τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με διάφορα δρώμενα, γλέντι, χορούς και φαγητό.

Στις 20 Ιουλίου είναι και η γιορτή του Προφήτη Ηλία, οπότε στις 19 και 20 του μήνα υπάρχουν πανηγυρισμοί στις Σέρρες, στο Αχλαδοχώρι, στο Καρυδοχώρι και στην Βέργη. Αντίστοιχα στις 26 και 27 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος στις Σέρρες.

Το «Φεστιβάλ Αμφίπολης» διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια, είναι γνωστό πλέον στο πανελλήνιο και αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να επισκεφθείτε τον νομό Σερρών από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου που είναι η διάρκειά του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις από το αρχαίο και το σύγχρονο θέατρο, συναυλίες από γνωστούς καλλιτέχνες, συζητήσεις, παιδικό θέατρο και διάφορες άλλες παιδικές εκδηλώσεις.

Συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο και πολλές ακόμη εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και οι «Ὁρφικοί Αντίλαλοι» που διοργανώνονται στο Ροδολίβος στα τέλη Ιουλίου έως και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Στην αυλή του δημοτικού σχολείου στα Άνω Πορόϊα οι «Νύχτες Αυγούστου» είναι πλέον θεσμός. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διαρκούν 5 ημέρες, γίνονται την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα τού Αυγούστου και περιλαμβάνουν πολλά παραδοσιακά και μοντέρνα χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές παραστάσεις.

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου κλείνουν με τις δύο πιο σημαντικές εμποροπανηγύρεις τής περιοχής, την εμποροπανήγυρη στην Ηράκλεια διάρκειας έξι ημερών και την πανήγυρη τής Αγίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο που ξεκινά στις 30 Αυγούστου κάθε χρόνο. Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις έχουν για την περιοχή μεγάλη πολιτιστική, εμπορική και θρησκευτική αξία.

Σεπτέμβρης, η αρχή του Φθινοπώρου

Με αφορμή την εορτασμό του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού, ο δήμος Κερκίνης και το πνευματικό κέντρο Ροδόπολης, διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία ένα διήμερο εκδηλώσεων την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Μουσική και θέατρο έχουν την τιμητική τους, ενώ το διήμερο κλείνει συνήθως με παραδοσιακό γλέντι.

Μία ακόμη εμποροπανήγυρη με μεγάλη οικονομική σημασία για την περιοχή και πολλούς εκθέτες, είναι και εκείνη που γίνεται κάθε χρόνο στην Σκοτούσσα, στην θέση «Πλατάνια». Η διάρκειά της είναι τέσσερις ημέρες, γίνεται με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων τής Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου και εκεί θα βρείτε προϊόντα από πολλές περιοχές τής χώρας.

Οκτώβρης, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον νομό Σερρών είναι πολλά τα μέρη που θα συναντήσετε εκδηλώσεις. Στις 26 και 27 Οκτωβρίου και με την επωνυμία «Δημήτρια» πολιτιστικά δρώμενα και πανηγυρισμοί υπάρχουν στον Άγιο Δημήτριο, στο Σιτοχώρι, στη Νικόκλεια, στην Τερπνή, στο Δημητρίτσι και στο Νέο Πετρίτσι.

Νοέμβρης, οι Σέρρες φορούν τα γιορτινά τους

Το πιο σημαντικό γεγονός στις 7 και 8 Νοέμβρη, είναι ότι η πόλη των Σερρών τιμά τους πολιούχους της Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, ενώ τις ίδιες ημέρες πανηγυρίζει το Καστρί Ευκαρπίας.

Δεκέμβρης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

Εάν αγαπάτε τους παραδοσιακούς χορούς, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο Δήμος Σκοτούσσας και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο διδασκαλίας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών απο όλη την Ελλάδα. Τα μαθήματα γίνονται συνήθως σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποια αίθουσα με τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Οργανώστε από τώρα την επίσκεψή σας

Όπως μπορείτε να δείτε οι εκδηλώσεις είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα.

Είναι καλό για την δική σας διευκόλυνση, να προγραμματίσετε έγκαιρα την διαμονή σας στο Ξενοδοχείο Αγνάντιο και να οργανώσετε από νωρίς την επίσκεψή σας σε αξιοθέατα και εκδηλώσεις του νομού Σερρών που παρουσιάζουν μεγάλο οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.